تولید بیواتانول از ذرت در دو استان / حذف امتیبیای از بنزین
معاون نوسازی و اجرای طرحهای صنعتی ایدرو از یک احداث دو واحد تولید بیواتانول در کشور با هدف حذف امتیبیای از بنزین خبر داد.
سعید جعفری، معاون نوسازی و اجرای طرحهای صنعتی ایدرو در گفت و گو با خبرگزاری ایلنا از راهاندازی یک واحد تولید بیواتانول در کشور توسط این سازمان خبر داد و گفت: ایجاد ماده جایگزین برای امتیبیای در سوخت خودرو اهمیت زیادی دارد و مصرف امتیبیای در بسیاری از کشورهای ممنوع شده و به جای آن از اتانولی استفاده میشود که زیان نداشته باشد زیرا امتیبیای به راحتی وارد لایههای زمین میشود و آبهای سطحی و زیرزمینی را آلوده میکند و حتی به قدری قابلیت جذب آن بالاست که از راه پوست هم جذب بدن میشود بر همین اساس ایدرو تصمیم به جایگزینی اتانول با امتیبیای گرفت اما به جای اتانول شیمیایی بیواتانول تولید میکند که تولید آن ریشه در گیاهان دارد.
وی افزود: ایدرو به دلیل ناشناخته بودن و ریسک بالای این پروژه اجرای آن را در کشور آغاز کرد و دو واحد صنعتی را در استانهای کرمانشاه و کهکلویه و بویر احمد با هدف پیش برد این طرح احداث کرد، هر یک از این کارخانهها برای 260 نفر می تواند اشتغال ایجاد کند. کارخانه کرمانشاه به بهره برداری رسیده و در آن اتانول با خلوص 98.99 تولید می شود، این محصول به راحتی با بنزین مخلوط میشود.
جعفری در ادامه از پیشرفت 60 درصدی کارخانه کهکلویه تا پایان امسال خبر و توضیح داد: مصرف روزانه بنزین در کشور حدود 120 میلیون لیتر است و در همین حال راندمان اکتان افزایی بیواتانول نسبت به بنزین 30 تا 40 درصد بهتر است در نتیجه روزانه شش میلیون لیتر بیواتانول باید تولید شود است تا امتیبیای از بنزین حذف شود اما در کارخانه های ایدرو فعلا تنها 200 هزار لیتر در روز تولید میشود بنابراین برای تامین نیاز کل کشور باید تعداد کارخانه ها به 30 مجتمع افزایش یابد.
معاون نوسازی و اجرای طرحهای صنعتی ایدرو خاطرنشان کرد: خوراک این کارخانهها غلات نشاستهدار است و در کارخانه کرمانشاه از ذرت استفاده میشود، برای تولید 200 هزار لیتر بیواتانول روزی حدود 500 تن ذرت لازم است.
وی یادآور شد: سالانه 20 میلیون تن خوراک دام به کشور وارد میشود و این امر دسترسی به ذرت را در سراسر کشور آسان کرده است و در همین حال میزان ذرت مصرفی در این کارخانهها به اندازهای نیست که صنعت دام را در تامین خوراک دچار مشکل کند، هر یک از کارخانههای ایدرو سالانه 170 هزار تن ذرت نیاز دارد که در مقایسه با 20 میلیون تن واردات سالانه رقم چشمگیری نیست ضمن اینکه استفاده از غلات وارداتی نسبت به غلات تولید در تولید بیواتانول داخل صرفه اقتصادی بیشتری دارد.
جعفری در پاسخ به اینکه به واردات نهادههای دامی ارز دولتی تخصیص مییابد، در این شرایط میتوان از آن در صنعت بهره برد، گفت: از هر 2.8 کیلوگرم ذرتی که در کارخانهها به عنوان خوراک استفاده میشود، یک لیتر بیواتانول و یک کیلو دیدیجیاس گرفته میشود، دیدیجیاس در اصل کنجاله تخمیری است و این کنجاله خود یک خوراک غنی برای دام به شمار میآید و همه این کنجاله در دام تبدیل به عضله می شود .
وی افزود: گاز دیاکسید کربن و روغن ذرت هم محصولات فرعی این کارخانه ها هستند، دی اکسید کربن تولیدی طبیعی و ارگانیک است و مصرف خوراکی دارد روغن ذرت هم به عنوان خوراک طیور کاربرد دارد، ضمن اینکه افزودن بیواتانول به جای امتیبیای قیمت تمام شده این محصول را افزایش نمیدهد.
جعفری در پاسخ به اینکه اگر خوراک این کارخانه از نهاده دولتی تامین نشود باز هم صرفه اقتصادی دارد، اظهار کرد: بله دارد اما محصول کنجاله آن هم باید با ارز آزاد به فروش رود و در شرایطی که به کشور نهاده یارانهای وارد میشود پیدا کردن مشتری برای این کنجاله سخت میشود.
معاون نوسازی و اجرای طرحهای صنعتی ایدرو گفت: کارخانه کرمانشاه اکنون در فاز تولید قرار دارد و نخستین کارخانه تولید بیواتانول کشور است، تا امروز در کارخانه کرمانشاه ذرت یارانهای مصرف نشده اما محصول آن تا شش ماه به فروش رسیده و البته خریدار آن شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی نبوده بنابراین بیواتانول غیر از بنزین در صنایع شیمیایی دیگر هم کاربرد دارد.
جعفری گفت: ایدرو همچنین توانسته از بورس انرژی برای این محصول پذیرش بگیرد و این محصول را میتوان در بازارهای صادراتی هم عرضه کرد و تقاضا برای این کالا از سوی کشور همسایه وجود دارد، برای تامین مالی این پروژه آبان سال گذشته سهام شرکت در بورس عرضه شده است این در حالی است که تاکنون شرکتهایی به بورس میآمدند که به بهرهبرداری رسیده بودند اما ایدرو در اقدامی ابتکاری سال گذشته یک پروژه در حال انجام را به بورس برد و سیاست سازمان این است که به تدریج این صنعت را به بخش خصوصی واگذار کند و سهام خود را به حداقل برساند.